en liten dikt jag gjort

Tänkte det kunde vara kul för er att få se hur en inlämningsuppgift kan se ut på universitetet, denna skulle bara vara ett A4 och bara egna åsikter vilket är ganska ovanligt då dom flesta uppgifterna brukar ska vara 9-10 sidor och utgå från kurslitteraturen och innehålla inledning/frågeställning, rapport, egna slutsatser/disskussion, referenslista. ämnet var denna gång global och hållbar utveckling.

Min syn på hållbar utveckling

 

Hur kommer man att se tillbaka på dom första tio åren av tvåtusentalet. Kriget mot terrorn, klimatkris, finanskris, pandemipanik och USA som fick sin första svarta president. Förhoppningsvis kommer framtida generationer kunna se tillbaka på hur det kommande FN toppmötet i Köpenhamn för klimatfrågan resulterade i ett bindande avtal underskrivet av samtliga 192 medlemsländer. Men realiteten ser nog tyvärr lite annorlunda ut, människan är allt för bekväm av sig och just nu är det nog tyvärr så att man inte är redo att ge upp energiförbrukningen av fossila bränslen för miljövänligare alternativ.

 

Oppositionen runt klimat frågan anser jag grundar sig i de ekonomiska särintressen som existerar runt om i världen idag. Internationellt talar man om två grupperingar, de såkallade I och U-länderna som drivs av olika motivationer i klimatfrågan, dels har vi I-länderna som försöker uppehålla den levnadsstandard vi har haft och byggt upp här i västvärlden under det senaste 60 åren, en avveckling av den industriella produktion vi har idag skulle ha direkta effekter på vår konsumtionskultur och moderna livsstil. Sen har vi U-länderna som i och med industriell utveckling får en bättre ekonomisk situation och högre standard hos befolkningen, en ny standard som dom inte gärna ger avkall på för klimatets skull. Men det är här skon klämmer, klimatfrågan gäller oss alla man kan inte bara se till de länder som kommer drabbas hårdast i form av översvämningar eller uttorkning. Om klimatförändringarna resulterar i allt detta kommer vi i framtiden se hur en stor del av jordens befolkning är på flykt undan det områden som är hårdast ansatta.

 

En annan katastrof som sker parallellt med klimathoten är den utrotning av arter som pågår i världen. Biologisk mångfald är en förutsättning för våra sköra men viktiga ekosystem. Avverkning av regnskogarna resulterar i tusentals arter dör ut då deras naturliga habitat blir förstörda, utfiskningen i världens hav gör att näringskedjorna kollapsar. Idag håller världens största predatorer, hajarna på att försvinna i en faslig takt på grund utav överfiskning i världens hav. Om exempelvis hajen försvinner så blir det en rubbning i näringskedjan där dom fiskar hajen lever på förökar sig och i sin tur tar död på dom livsviktiga bestånd av plankton som syresätter och livnär världens hav.

 

Det är viktigt att man ser dom långgående effekterna av människans inverkan på jorden, det är ingen tvekan om att vi skulle kunna leva i den värld som global uppvärmning medför. Men priset skulle bli så otroligt högt om vi negligerar att göra något för att bromsa denna utveckling. Ingenting runt klimatfrågan om global uppvärmning är riktigt säkert, mycket bygger på troliga eller väldigt troliga teorier. Men det är värt uppoffringarna den medför.

Om vi i västvärlden rent hypotetiskt skulle fortsätta att leva som vi gör nu, i allt vad det innebär av förbrukning av fossila bränslen och utmärgling av planetens resurser. Så skulle vi behöva bygga våran ekonomiska och kulturella stabilitet på resten av världens fattigdom. Någonting som inte är moraliskt försvarbart. I dagens läge ser vi hur länder som Kina och Indien, två av dom största befolkningarna i världen håller på komma ut ur fattigdom. Där företag förr sökte billig arbetskraft söker dom idag kompetens. Indiens utveckling inom IT och Kinas industriella utveckling har skapat en medelklass i befolkningen. En medelklass som söker den bekvämlighet och standard vi i västvärlden så länge erhållit. Men för en stabil klimatutveckling i framtiden, är det inte hållbart om alla människor i Kina eller Indien äger bil eller konsumerar som vi gör. Därför tror jag att världens nationer måste utvecklas tillsammans mot ett gemensamt mål där minimalism och spartanskt leverne kan bli den levnadsstandard vi vill eftersträva. Jag tror inte en sådan värld kan förekomma med det ekonomiska system och kulturella värderingar vi har i dagens kapitalistiska samhälle. Men när världens fattigdom är borta tror jag man kommer att söka alternativa lösningar till det samhällsskikt vi ser i världen idag. En rättvisare fördelning och framförallt smartare distribution av världens resurser är ett första steg i denna samhällsreform mot ett balanserat samhälle som bättre axlar sitt ansvar att vårda och harmonisera med resten av världen.

 

/Alexander Myrén


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0