man kan inte säga emot vetenskapen

visste ni att tomte heter nisse på danska...
men vårat ord tomtenisse då?

min högst vetenskapliga slutsats är att det är en sammansättning av samma ord för att skåningar ska förstå!

ungefär som man sig "compact disc cd" det betyder ju samma sak men ändå säger folk fortfarande så...
antagligen för skåningarnas skull....


discret

ajdå. trodde jag hade bloggat järnet idag men datorn hade kraschat när jag laddade upp inlägget så nu blir det nåt helt annat för jag kommer ej ihåg vad det gamla was about så att säga.

ja imorse åkte emelie till sthlm för lite skoj med sina gamla skyttepolers
so i was on my own,
har diskat och städat lite med bemärkning på lite idag!
haft en softar dag framför tvn med lite nightmare before christmass
och eftersom granen har kommit upp med alla sina 120 små kulor!
så var det en riktigt mysig julig morgon!

gjorde något annat underligt idag ochså, jag gjorde nåt så konstigt som en 2 minuter lång stop motion film, en utmaning kan jag säga, historien var helt originell, en man kliver i en kisspöl och blir upprörd på en annan man som har gjort denna kisspöl! sen urartar det därifrån!

jaja nu blir det svensk sci fi med storm.

EN ARG GAMMAL GENERATION

kommer just från en lång föreläsning om pedagogikens historia.
där platon till rousseau till dewey´s teorier och livsåskådningar har tagits upp,
det intressanta med storsals föreläsningar är att undervisningen sker på tre plan, vi har lektionens egentliga intention alltså läraren eller seminarieledaren som berättar och svarar på frågorna, sen har vi den andra nivån, frågorna eller den öppna diskussion som kan dyka upp när ett speciellt intressant ämne eller en motsättning mot det egna tänkandet dyker upp.
det tredje planet är det sorl som existerar i bakgrunden, allt småprat elever emellan som kan gälla allt mellan himmel och jord, idag handlade det mesta sorlet faktiskt för ovanlighetens skull om lektionens innehåll.
Jag blir alltid lika chockad när jag hör hur likgiltiga dom flesta är för historia, i det här fallet är dom flesta lärarstuderande som inom fem år kommer vara ute i riktiga klassrum, och föra vidare sina riktiga åsikter åt andras riktiga barn, man hör hela tiden nedsättande kommentarer om nyttan med innehållet i det vi lär oss, och vanligtvis skulle jag hålla med men hur kan man tycka att Rousseau eller deweys idéer och teorier är ovidkommande om man ska bli lärare! nånstans får det väl för fan vara nån jävla måtta med den jävla ungdomen! jag erkänner själv att jag inte är vuxen och att mycket av det dom levererar i form av kunskap på universitetet för dom flesta är ovidkommande men just denna biten störde mig mer än allt annat inte för att det handlade om historia utan för att det var pedagogiken den enda delen som en lärare absolut måste vara bättre än eleven på för att ens kunna kallas lärare, det är ju förfan det enda dom kollar att man har i sin examen när man kommer ut i skolor idagen samhälle.
Jag blir så frustrerad när jag hör denna högstadie ideologi där man kan fuska eller tjuva till sig ett godkänt, det värsta är att denna ideologi existerar på universitetsnivå! där om nånstans tycker ju faktiskt en ung man eller kvinna  känna ett kall att bli någonting och att bli något bra och göra något bra! sen om man tappar alla intentioner när man blir äldre och mer erfaren i yrket och dess kalla natur och verklighet så är det ju en sak! för det försegår mkt nedsättande åsikter och kommentarer om lärarutbildningen ute i lärarrummen men just på universitetsnivå tycker jag att man ska vara ett blankt blad, man måste kunna vara öppen för annat än fotboll och sprit.
jag är rädd för att växa upp och bli en av dom där bittra männen som ser allt hopp och idealism dom hade för samhället rinna ut i intet.
därför tror jag det är bättre att vara arg och ung och kanske ochså en aning naiv! för då har man iallafall orken och viljan att kämpa för en uppfattning eller åtminstone idé.
men nu när man ser den degenerering som våran ungdom växt upp i följer med in på universitetsnivå så tappar jag allt förtroende för den framtida kommunala skolan, jag ser inte längre meningen med allmän utbildning om det innebär att respekten för kunskap försvinner, jag ser inte längre en mening med ett klassfritt samhälle om det innebär en försummning av individens personliga funktion i ett samhälle, att individens fria val och samhällets stora repertoar av val, däribland kändiskult och sportfanatism gör den enskilda människan till en karaktärslös medborgare utan känsla för jaget.

Jag anser att en sådan utveckling underminerar vårat samhälle och gör det till ett fängelse för oliktänkande.

så istället får vi hoppas att vi utvecklas till att bli en arg gammal generation.

Dubiös nytta

vill ni veta nåt deprimerande, jag satt just och tänkte på fyra lärarstuderande jag mött och av dom fyra tycker jag två kommer vara passande som lärare, ja nu var inte det deprimerande att 50 % av dom lärarstuderande inte passar för yrket nej det mest deprimerande med det var att när jag suttit en stund och funderat kom jag fram till att en av dom där två bra var ju jag själv! så då var helt plötsligt min studie partisk och helt korkad. jaja typiskt som puh skulle sagt



inglorious bastards,

ja nu har jag sett den och jag måste erkänna jag var skeptisk, till slutet! tur tarantino tog mig den där sista scenen annars hade jag aldrig förlåtit honom för att ha gjort ett så lovande manus utan mening, men nu slutade den ju ändå tämligen fantasifullt och bra.


Nötknäpparen

hihi! idag förmiddag så åkte jag ner på SF bio för att se en balett! kan ni tänka er nåt så fantastiskt!

har gått och väntat hela månaden på att få se den! visserligen var den ordentligt dyr för en biofilm men det måste ju vara för att det inte är så många som passar på att kolla den!

jaja så tillsammans med tolv andra så bänkade jag mig i salong 2 och väntade på att det skulle börja,

om ni aldrig varit på en bio i karlstad förut så kan jag berätta att det är ganska charmigt för en ur personalen kmr ut innan bioförevisningen ska börja och berättar om filmen, fast den här var ännu lite mer speciell för han berättade om sin resa till london där han hade gått på pub och hittat balett akedemin i london, ja i en pub?

hursomhelst inger det en alldeles extra mysig söndags feeling det där pratandet men nu över till nåt alldeles mer spektakulärt för ni som inte vet vad nötknäpparen är så är det en balett med musik skriven av Pyotr Tchaikovsky, det är en julsaga där fantasi och verkligheten blandas! den är fantastiskt koreograferad dansen är så otroligt rolig att se! jag har alltid trott att balett var tråkigt men det var det verkligen inte! det är som en stumfilm med magisk musik och en massa liv och rörelse! så hursomhelst blir det mer av den varan framöver!



och imorgon bär det av till universitet igen, ska bli riktigt kul att se studiekamraterna igen! men jag kmr sakna att gå i kyrkhedens skola och hjälpa till och lära mig. 
känner dock lite ångest över det här med alla uppgifter som ska in, jag har inte tagit tag i det där men det blir under veckan istället då, bara för att inte jag ska känna nån press.. ja just. 

sen vill jag tillägga att det värsta jag vet sen jag flyttat hemifrån är att prata i telefon, 
så jävla drygt, varför kan man inte bara teleportera sig till varan i wonder i wonder? 
hatar telefoner iallafall så en sån kmr jag inte ha när jag blir gammal och grå.

men nu framöver kmr jag såklart ha en för det är ju bra ibland, men det ger mkt ångest ochså! 
exempel när min familj ringer och jag aldrig gör det?
eller typ när carl alltid ringer på fredagar men jag gör det ej?
viktor ringer iaf inte det är skönt, ingen ångest där inte!
sofie kan ju tänkas smsa men inge ringeliring så där klarar jag mig ochså. 

men men slutet gott allting gott. 

 


snart är det helg

snart är det helg och jag saknar min gitarr.

hade en lektion idag, fett coolt fick bra beröm och så. asså det gick bra.


GRIS FEBER

alex blev injicerad med en liten gris ia ia å!
sen gjorde det ont i armen hans ia ia å!

idag har jag fått vaccin och aj aj oj oj. det gjorde inte direkt ont att ta sprutan men nu känns det i armen. störigt men jag överlever.

jaja iaf är det sista veckan på min VFU verksamhets förlagda utbildning. ska få observation gjord ska få lektion gjord och ska få litteratur rapport gjord.
det ni! men jag överlever


soft croft hej svejs

masterchef

mätt och belåten! jag undrar vad belåten kmr ifrån, det är ju faktiskt ett ord man bara använder i just den meningen. var maten till edran belåtenhet ers välborne?!

ja så kan det ju va. jag lagade iaf blomkål och broccoli kokt i grädde som jag hade till kryddkorv! mums mums ! skita gott är det iallafall och en av mina ny favoriter!

hopp mer då? jo igår upptäckte jag att rammstein har släppt ett nytt album utan att jag vetat om det! liebe ist fur alle da eller nåt hette den. great även om deras första singel pussy tvingade mig att skaffa account på youtube för att kunna se den för att det var så mkt svordomar och naket! men men inget ont som inte för nåt gott med sig.

sen har jag ritat lite idag! bilden kan ni se på emelies julblogg fett nice hursomhelst om än inte klar enligt henne;)

sen imorse så kollade jag resultatet av gårdagens miljontals ljus i kyrkogården! och tänk er det var ljus som fortfarande lyste efter en hel natt utomhus, jaja det måste ha varit otroligt vackert där på natten synd man inte gick dit för idag när jag promenerade på ett ställe där jag inte varit förut då upptäckte en otroligt vacker trädunge uppe på en kulle i kyrkogården, där var det inga gravstenar utan man hade ristat in namnen rakt in i berget, det var så jävla fint, och mossan låg så där sagolikt upp över träden och stenarna och det var lite äventyrligt att traska där på "bergväggen" på alla småstigar. asså om jag skulle dö imorn och begravas på torsdag då skulle emelie få lägga blommor i den dungen på fredag morgon och njuta av utsikten ut över kyrkogården och ut över karlstad.

så jävla fint hursomhelst.

jahopp ska snart iväg på nya äventyr i hagfors, undrar hur jag ska göra med den där lektion grejen jag ska hålla powerpoint presentationen verkar ju ha ätit upp sig själv till infinite
så jag får väl improvisera, hur det blir återstår väl att se!

längtar faktiskt redan hem till jul!


RSS 2.0