Twilight=Tveksam

ja.... inte redde dom ut det här med vampyrer... .. vi får ta och prata om det där nån dag.... men indianer och vargar =varulvar me like:)

BOJA ITS YER BIRTHDAY!

ja så sant som det är sagt fyller jag nitton år idag! fast som mamma påpekade inte förens kl 19.17 om man ska vara exakt men det struntar jag i;)

hittils idag var det vakna,frukost, öppna paket,skratta glatt och länge över innehållet i paketet, föreläsning, lunch, skratt, hem, handla, hem, hitta avi, hämta ut paket, öppna paket, bli glad över paket,

ja och mer blir det! jag får skriva mer senare, kan iallafall säga att det blir en lugn födelsedag!

Ebenholtz

Jag kan inte förstå varför jag någonsin började blogga. Nu förtiden tappar jag snabbt intresset och enda gångerna det blir en fullskriven blogg är när jag är upprörd över något jag sett eller läst, men underligt är det. Jag brukar tänka mig hur kommer media användningen utvecklas inför framtiden. Kanske kommer man att se tillbaka på denna tid som en sorts gyllene ålder i bruk av IT-teknik. Jag vet att det kan verka ansträngande och avskräckande men försök tänka er, hur kommer det att se ut i framtiden egentligen? Jag hade nog egentligen helst velat skriva om fantastiska idéer jag upptäckt i böcker om vetenskap och i min omgivning. Men det är svårt att komma ihåg det jag tyckte var så fantastiskt, exempelvis blev jag otroligt chockad häromdagen när jag Bill Bryson´s ”En kortfattad historik över nästan allting” det var fantastiskt roligt när dom berättade om hur man sökte medel att ta reda på hur långt det var till månen på 1700- talet. Då använde man en matematisk formel som innebär att en triangels vinkel alltid är 180 grader och att om du vet två av variablerna av tre i en triangel så behöver du inte veta om den tredje för att räkna ut den (eller nåt åt det hållet kom ihåg vem som skriver det här). Då skickade man helt enkelt en person till Paris och en annan till Moskva och kollade om man kunde se månen samtidigt, sen mätte man helt enkelt avståndet mellan dom två städerna och räknade sedan ut den tredje vinkeln. Visst är det fantastiskt, så otroligt enkelt och det värsta att vi har ju räknat det här i högstadiet och i gymnasiet! Men! MEN! Aldrig! Aldrig! Jag påpekar igen ALDRIG!!!! Sa någon nåt om det här? Varför frågar jag mig. Det är ju så fantastiskt originellt på nåt vis att höra om dessa trehundra år gamla idéer som någonstans längs vägen hamnade i en bok om matematik för undervisningssyfte.

 

Jag har blivit helt uppfylld av dessa fascinerande idéer som skrämmer mig på ett sätt för, dagens vetenskap är så tråkigt. För i världen skedde allt på makro nivå, man kunde känna, lukta, äta, döda vetenskapen men idag är den på mikronivå! Så otroligt liten, exempelvis så är uppskattningsvis en Atoms livslängd 10 med 35 nollor efter …. …. Vad blir det? Hur uttalar man det? Vem räknade på det? Kan man verkligen tro på en sådan uppgift?

 

Kritiskt tänkande är A och O inom all vetenskap så när jag ser en undersökning idag så tänker jag mig för en extra gång innan jag fastnar för budskapet. Tänk så mycket statistik det finns, som bara är viktig för det syfte det fyller. Utanför dess kontext så är statistik lika värdelöst som vatten eller syre är viktigt för oss.

 

Där tycker jag konst fyller en lustig funktion för det har ju och tillåt mig att säga att det här är en dagsfärsk idé bara för idag, imorgon kommer jag att revidera den och dementera den för evigt men idag känns den viktig. Den bästa konsten fyller ingen funktion utan är ett syfte i sig. Haha märk här att jag direkt sagt emot mig själv men det kan vi tala bort en annan dag.

 

Måste föresten uppmärksamma en fantastiskt grej! Häromdagen stod jag inne på Expert i mitticity och då av alla människor i världen, ringer Julia!

Haha jag blev så chockad, klockan var tolv i Sverige och Tio på kvällen i Australien och Julia skulle just gå och lägga sig. Det är fascinerande att vi kunde växla tankar över ett så monumentalt otroligt stort avstånd under loppet av några sekunder!

Jaja det fick mig i all fall att komma ihåg en idiotisk lek jag brukade leka när jag var liten på bilsemester. Då brukade jag tänka att jag såg bilen jag åkte i uppifrån, hur den ringlade fram längs vägarna, hur landskapet skiftade runt om, hur solen glänste i lacken. Sen om vi mötte en bil så exakt i mötet tänkte jag att min kropp slungades ur bilen och i samma ögonblick bilarna skiljdes från varandra så följde jag med den andra bilen längs dom vägar jag nyss sett, jag tänkte aldrig så mycket över det här, för att jag var liten men det är en ganska filosofiskt upplyftande tanke att människan kan göra något sådant, som att överblicka sig själv i tankarna och se ner på hur sin ”värdkropp”. Se hur data skärmen lyser upp ansiktet och ger det en spöklik glans, se hur ryggen är krökt och armarna böjda över tangentbordet där fingrarna yr fram tillsammans med texten på skärmen.

 

Ja kära nån. Förlåt mig för djupa tankar. Men snart är det jul och jag skulle inte må dåligt av att få prata lite vetenskap någon haha eller läsa den illustrerad tillsammans med Carl.

Imorgon är det måndag och en ny dag. Vi får hoppas den blir bra!


ALEX ÄDELMYR

ja kära nån, idag har jag varit duktig!
dagen började med illa stress mage!
men föreläsningen var riktigt intressant, man lär sig så viktiga fakta just nu.
vi har ju om global och hållbar utveckling och jag sympatiserar verkligen med dom som är emot klimatfrågan, för minst tre fyra saker jag trodde skulle ske i direkt samband med växthus effekten stämde inte eller var inte troliga.
men däremot innebär mycket av utsläppen av koldioxid en hälsofara, men som tur är så blir folk mer och mer medvetna om hur det egentligen är med allt så det där löser sig nog nån dag!
hade studiegrupps uppgift idag och det gick lätt lätt!
vi har nya grupper där vi egentligen ska vara 22 st men vi delade upp och var 11 sen delade vi igen och var 5/6 vilket är hanterligare när man har såna uppgifter vi har just nu. det krävs ju en del för att kunna sysselsätta sig hela tiden, men idag har jag lärt mig mycket som jag inte visste förut.

efter skolan var det direkt hem till husefriden! emelie lagade makaroner och köttbullar så jag blev mätt mätt mätt!
vilket inte var så bra för vi! vänta det här är bra! vi skulle iväg på träningspass!
haha det var gratis idag för studenter och emelie har ett träningskort (360:- ) (billigt?)
det var roligt hursomhelst det var boxning och efter passet var man dö slut! skit bra träning var det så det blir det mer av i framtiden! får skaffa mig ett kort. då är det gratis till årsskiftet och sen får jag betala varje månad! undrar vad det kostade på piggochfrisk i ström?????

känns hursomhelst tipp topp! man får sån endorfin kick och ikväll blir det ZINGO!!!! WOHOOOOO

jaja bered er imorn för något allvarligare, jag funderar på att göra en politisk åsiktsblogg, och kanske en alla hatar att obama fått nobelpris blogg...... .... eller så inte

ps. jag har snott detta sätt att fylla i vissa ord för Sofies skull,

Pss. Titeln Ädelmyr tyckte jag var roligt för mitt inloggningsnamn på skolsidan är Alemyr och en idag råkade jag skriva Ädelmyr så det blir mitt heroiska hjälte namn i framtiden.... ... ja just det. hej

en liten dikt jag gjort

Tänkte det kunde vara kul för er att få se hur en inlämningsuppgift kan se ut på universitetet, denna skulle bara vara ett A4 och bara egna åsikter vilket är ganska ovanligt då dom flesta uppgifterna brukar ska vara 9-10 sidor och utgå från kurslitteraturen och innehålla inledning/frågeställning, rapport, egna slutsatser/disskussion, referenslista. ämnet var denna gång global och hållbar utveckling.

Min syn på hållbar utveckling

 

Hur kommer man att se tillbaka på dom första tio åren av tvåtusentalet. Kriget mot terrorn, klimatkris, finanskris, pandemipanik och USA som fick sin första svarta president. Förhoppningsvis kommer framtida generationer kunna se tillbaka på hur det kommande FN toppmötet i Köpenhamn för klimatfrågan resulterade i ett bindande avtal underskrivet av samtliga 192 medlemsländer. Men realiteten ser nog tyvärr lite annorlunda ut, människan är allt för bekväm av sig och just nu är det nog tyvärr så att man inte är redo att ge upp energiförbrukningen av fossila bränslen för miljövänligare alternativ.

 

Oppositionen runt klimat frågan anser jag grundar sig i de ekonomiska särintressen som existerar runt om i världen idag. Internationellt talar man om två grupperingar, de såkallade I och U-länderna som drivs av olika motivationer i klimatfrågan, dels har vi I-länderna som försöker uppehålla den levnadsstandard vi har haft och byggt upp här i västvärlden under det senaste 60 åren, en avveckling av den industriella produktion vi har idag skulle ha direkta effekter på vår konsumtionskultur och moderna livsstil. Sen har vi U-länderna som i och med industriell utveckling får en bättre ekonomisk situation och högre standard hos befolkningen, en ny standard som dom inte gärna ger avkall på för klimatets skull. Men det är här skon klämmer, klimatfrågan gäller oss alla man kan inte bara se till de länder som kommer drabbas hårdast i form av översvämningar eller uttorkning. Om klimatförändringarna resulterar i allt detta kommer vi i framtiden se hur en stor del av jordens befolkning är på flykt undan det områden som är hårdast ansatta.

 

En annan katastrof som sker parallellt med klimathoten är den utrotning av arter som pågår i världen. Biologisk mångfald är en förutsättning för våra sköra men viktiga ekosystem. Avverkning av regnskogarna resulterar i tusentals arter dör ut då deras naturliga habitat blir förstörda, utfiskningen i världens hav gör att näringskedjorna kollapsar. Idag håller världens största predatorer, hajarna på att försvinna i en faslig takt på grund utav överfiskning i världens hav. Om exempelvis hajen försvinner så blir det en rubbning i näringskedjan där dom fiskar hajen lever på förökar sig och i sin tur tar död på dom livsviktiga bestånd av plankton som syresätter och livnär världens hav.

 

Det är viktigt att man ser dom långgående effekterna av människans inverkan på jorden, det är ingen tvekan om att vi skulle kunna leva i den värld som global uppvärmning medför. Men priset skulle bli så otroligt högt om vi negligerar att göra något för att bromsa denna utveckling. Ingenting runt klimatfrågan om global uppvärmning är riktigt säkert, mycket bygger på troliga eller väldigt troliga teorier. Men det är värt uppoffringarna den medför.

Om vi i västvärlden rent hypotetiskt skulle fortsätta att leva som vi gör nu, i allt vad det innebär av förbrukning av fossila bränslen och utmärgling av planetens resurser. Så skulle vi behöva bygga våran ekonomiska och kulturella stabilitet på resten av världens fattigdom. Någonting som inte är moraliskt försvarbart. I dagens läge ser vi hur länder som Kina och Indien, två av dom största befolkningarna i världen håller på komma ut ur fattigdom. Där företag förr sökte billig arbetskraft söker dom idag kompetens. Indiens utveckling inom IT och Kinas industriella utveckling har skapat en medelklass i befolkningen. En medelklass som söker den bekvämlighet och standard vi i västvärlden så länge erhållit. Men för en stabil klimatutveckling i framtiden, är det inte hållbart om alla människor i Kina eller Indien äger bil eller konsumerar som vi gör. Därför tror jag att världens nationer måste utvecklas tillsammans mot ett gemensamt mål där minimalism och spartanskt leverne kan bli den levnadsstandard vi vill eftersträva. Jag tror inte en sådan värld kan förekomma med det ekonomiska system och kulturella värderingar vi har i dagens kapitalistiska samhälle. Men när världens fattigdom är borta tror jag man kommer att söka alternativa lösningar till det samhällsskikt vi ser i världen idag. En rättvisare fördelning och framförallt smartare distribution av världens resurser är ett första steg i denna samhällsreform mot ett balanserat samhälle som bättre axlar sitt ansvar att vårda och harmonisera med resten av världen.

 

/Alexander Myrén


arg pojkvän

gud va hon ska borra sönder väggarna

Orka Lyssna Orka läsa

ja kära nån.

Jag tror jag börjat sjunka i djupa funderingar,

för ungefär en vecka sedan så sms torpedade jag Antonia med frågor om en gubbe med vitt huvud och röd timmerhuggarskjorta som deltog i svt´s program debatt. denna vältalande farbror som talade om socialism när debatten gällde miljö och hållbarutveckling. kan ni tänka er min förvåning idag när jag går förbi en affisch och får se att den gubben ska komma och gästföreläsa i entrén till hus tolv på universitetet.
det där otroligt enerverande namnet som alltid försvinner ur mitt huvud, gustav, nej , göran var det osså efternamnet sen. geider? Greider ja Göran Greider.

Jag hade absolut ingen aning om vem denna mannen var, ursprung oså vidare. Den enkla utstyrseln förstod jag tidigt var något sorts statement och ideologin satte ju personen i ett vänster perspektiv. deltagande i miljöfrågan var förvirrande då jag inte kunde förstå vad han hade med det att göra.

Det var rätt kul när han kom in i entrén för vi var inte många som satt där och enligt egen utsago var vi kanske fyra som var född 88-90 resten kunde som bästa ha varit unga på 70 talet!

men han verkade tycka det var mest skönt för då slapp han använda mikrofonen som han tyckte var ett koppel för poeter som gillar att ströva runt en aning, han tyckte dom skulle ordna en mygga till nästa gång.

 

Under hans seminarie så framstod det att det var litteratur-intriktningen på universitetet som hade lockat dit honom och att han skulle ha en till föreläsning på kvällen i stadsbiblioteket och att han skulle prata om Dan Andersson, OJ VAD JAG HAJADE TILL! Dan Andersson som min pappa tyckte så mkt om! Jag blev så lycklig när han tog upp en bok och varmt började prata om Dan Andersson som en av hans stora inspirations källor och hur han tyckte det var ett svek från den litteräravärlden att glömma bort denna nationalskald som han kallade Dan Andersson, det värmde inombords när jag tänkte på hur genomsyrad min gymnasietid varit av denna skald, eller gammal kultur överhuvudtaget, Carls eviga Jailbird singers och min Pappa, tiggaren från loussa. Det fick mig att inse vilken ovanlig bakgrund man egentligen har, i alla fall med dagens samhälle som kontext. Göran Greider var tydligen född och uppvuxen i vingåker som enligt honom själv var känt för en sak och den endast, Göran Persson är därifrån, vilket var rätt kul när man tänkte på Göran Greiders egna politiska engagemang som inte riktigt går i samma led som Perssons.

 

Jag måste säga att det var något av en upplevelse att se denna författare och samhällsvetare in action.

När seminariet var slut var jag tänkt att gå fram och berätta allt om hur det hade affekterat mig just med mitt eget ursprung i ett som mamma säger lutheriant hem där proletärandan kanske inte levde men åtminstone hade dött någon gång och fick ett ljus tänt för sig med något sporadiskt intervall av mina föräldrar. Men jag gick därifrån istället,

Jag känner en uppgivenhet inför människan och konsten som är svår att förklara.

Det är som att, de ord jag skriver, de streck och klåtter jag drar i marginalen på mina skrivböcker och den musik jag ibland spelar och sparar, inte betyder något om den inte blir känd eller allmänt accepterad.

Jag vet själv med mig att kändiskult inte är något att sträva efter men,.. vad gör konsten då för nytta om den inte lever vidare efter mig.

Jag tror inte jag är rädd för att dö även om jag skulle tycka det vore tråkigt om det blev allt för plötsligt och snart då jag har många roliga och intressanta idéer jag vill genomföra innan dess. Men ändå…

Kan jag inte komma ifrån den där känslan av uppgivenhet inför eftervärlden och det kan bero på den kultur jag lever in mig i. musikerna i mina öron är döda, författarna i mina händer borta, bilderna av konstverk i fjärran länder vars upphovsmän levde för längesedan, allt lever det vidare genom intresset från en allmänhet som valt att hylla den genom att erkänna dess existens även efter upphovsmännens död.

 

Jag måste erkänna en sak, varje gång jag skriver något pretentiöst om ”min” konst eller nåt deprimerande om de degererande generationerna så skäms jag lite för att sprida sådana tankar som kanske inte alls överensstämmer med era, men ur allt ont kommer något gott. Idag skulle jag vilja säga att jag mött två paradigmskiftningar hos mig själv. Den första skedde i universitetsbiblioteket då jag lyfte en bok med valda konstverk av Maurits Cornelis Escher, han är verkligen en man som gjort enastående kontributioner till den moderna konsten och där det bästa är att han av sina konstkollegor i nederländerna aldrig riktigt fick något erkännande, snarare motsatsen. Den andra tror jag är det här med att tankar kan bara utvecklas i mitt eget huvud, men att idéer, konst, musik och poesi kan delas med till andra, jag har aldrig sett såhär på konst förut det är därför jag skriver det här även om det verkar trivialt, men jag tror man kan gemensamt ansvara för det kulturarv vi alla bär med oss. Exempelvis kommer jag alltid lovsjunga Dan Andersson kanske just för att han är så starkt knuten med min egen uppväxt och min förståelse för min pappas uppväxt. Jag vill tipsa om en dikt av Dan Andersson, jag tror till och med den varit med i min blogg förr men jag tycker ni ska ta chansen att läsa något som jag verkligen kan relatera till, dikten heter ”Till min Far” och finns liksom allt som jag funderar över och tänker på i Wikipedias arkiv.

 

http://sv.wikisource.org/wiki/Till_min_far

 

Slutligen vill jag citera en studiekamrat, ”Den som har flest klänningar när man dör vinner.”

En kommentar på konsumtionsdebatten vi hade idag under ett seminarie. Så brutalt klockrent och tidsenligt med våran hmm låt mig säga degererade generation! Det är så vackert i mina öron nästan som poesi då det bryter utanför sina egna ramar och bildar en egen kontext där det är en berättelse om kamp, mellan materialism och minimalism och att den som konsumerar mest under sin tid på jorden kommer bli ihågkommen.


RSS 2.0